Nieuwe AED in Westerhaar dankzij inwoner en AED-fabrikant ZOLL

3 maanden geleden gepubliceerd

Er is een nieuwe Automatische Externe Defibrillator (AED) toegevoegd aan de gemeente Twenterand, meer specifiek in het dorp Westerhaar. AED’s kunnen ingezet worden bij hartfalen en zijn beschikbaar voor iedereen die getraind is om met het apparaat te werken.

Overhandiging aan Stichting AED

De nieuwe AED is een geschenk van een inwoner van Westerhaar die een hartstilstand overleefde dankzij de inzet van een AED. Hij deelde zijn verhaal in het programma “Heroes for life” van AED-fabrikant ZOLL, die hem vervolgens de mogelijkheid gaf om te bepalen waar in de gemeente een gratis AED zou komen. Het apparaat werd woensdagavond overhandigd aan de Stichting AED Westerhaar.

Waardering van de gemeente

Bij de overhandiging van de AED was wethouder Mark Paters aanwezig. Hij benadrukte dat de AED’s in de gemeente alleen goed kunnen functioneren dankzij de inzet van talloze vrijwilligers. “Onderhoud en controles zijn daarbij belangrijk, net als de inzet van burgerhulpverleners. De gemeente heeft hier veel waardering voor.”

Oproep tot registratie

Wethouder Paters deed ook een oproep voor meer registraties van burgerhulpverleners in het reanimatie-oproepsysteem HartslagNu. Geregistreerde leden ontvangen bij een 112-melding in de buurt een oproep via hun mobiele telefoon, gevolgd door instructies. Het systeem heeft al bewezen levens te kunnen redden. Paters hoopt dat meer inwoners zich zullen aanmelden en registreren.