Streekmuseum Kloosterhaar plant bouw twee nieuwe torens

ongeveer 2 maanden geleden gepubliceerd

Het Streekmuseum in Kloosterhaar heeft grootse plannen om de historie van het dorp meer zichtbaar te maken. Het museum is van plan om twee torens te bouwen, een informatiepaneel op te zetten en een wandelroute langs historische locaties te creëren. Deze plannen moeten van dit deel van Kloosterhaar een toeristische trekpleister maken.

De Ankertoren

De eerste toren, de Ankertoren, wordt 23 meter hoog en komt te staan bij het Streekmuseum. Het idee komt van amateurhistoricus Freddie Ekkel, die bij de sloop van de voormalige Anker Kalkzandsteenfabriek betrokken was. De toren wordt gemaakt van een van de 18 autoclaven (ketels) van de fabriek. Met een wenteltrap, foto’s en gereedschap aan de muur, wordt de zestigjarige geschiedenis van de fabriek zichtbaar gemaakt. Bovenop de toren komt een uitkijkplateau, wat het hoogste punt van de gemeente Hardenberg wordt.

De Luchtwachttoren

De tweede toren is een replica van de luchtwachttoren die in de jaren 50 en 60 in Kloosterhaar stond. Nederland had destijds een netwerk van 276 luchtwachttorens die bemand werden als er een verhoogd risico op een invasie was. Deze toren zal naast de Ankertoren worden herbouwd.

Informatiepanelen en Wandelroute

Naast de bouw van de torens, wordt er ook een informatiepaneel opgezet bij zandafgraving Oude Vaart. Hier zal informatie te vinden zijn over de historie van het gebied, zoals de vondst van een Scandinavische dolk uit circa 2000 voor Christus. Het is de bedoeling dat dit soort panelen op meerdere interessante plekken in en rondom Kloosterhaar worden geplaatst en verbonden worden met een wandelroute.

De eerste oriënterende gesprekken met de gemeente Hardenberg zijn gevoerd en er wordt begonnen met het opstellen van een businessplan. Het transport van de zandwinning naar het museum en de fundering van de toren, die 24.000 kilogram weegt, worden punten van aandacht.