Gemeente Twenterand bevordert duurzaam bouwen

2 maanden geleden gepubliceerd

Gemeente Twenterand ondersteunt het gebruik en de productie van natuurlijke bouwmaterialen, ook bekend als ‘biobased bouwen’, om zo de CO2-uitstoot van de bouwsector te verminderen. Wethouder Arjan Hof heeft onlangs een intentieverklaring ondertekend voor de “Green deal biobased (ver)bouwen in Twente”, waarmee de gemeente aangeeft dit initiatief te steunen.

Biobased Bouwmaterialen

Biobased bouwmaterialen, zoals stro en vlas, zijn gewassen die verwerkt kunnen worden tot isolatiematerialen of persplaten. Deze kunnen worden gebruikt bij nieuwbouw- of renovatieprojecten. Hof legt uit dat er steeds meer vraag is naar deze biobased bouwmaterialen. Dit is een positieve ontwikkeling voor zowel de agrarische als de bouwsector.

Onderzoek en Gesprekken

Naast het ondertekenen van de intentieverklaring, is de gemeente Twenterand ook van plan om te onderzoeken hoe zij meer aandacht kunnen besteden aan dit onderwerp. Wethouder Hof benadrukt dat biobased bouwen de toekomst heeft en de gemeente zal dit onderwerp dan ook blijven bespreken met agrariërs, ontwikkelaars en bouwbedrijven.

Twentse Bouwboeren

De organisatie Twentse Bouwboeren fungeert als tussenpersoon tussen boeren en bouwers om de samenwerking te bevorderen. De eerste samenwerking in de gemeente Twenterand is al van start gegaan. Zo telen een aantal boeren aan de Tonnendijk in Vroomshoop stro dat wordt gebruikt voor het destilleren van verschillende soorten drank, waarna het restant wordt gebruikt voor woningisolatie.